Da travlhed blev det nye sort

“Tilsyneladende var der ingen, der lagde mærke til, at man ved at spare tid i virkeligheden sparede noget helt andet. Ingen ville se i øjnene, at livet blev mere og mere fattigt, mere og mere ensrettet og mere og mere koldt.” Således skriver Michael Ende i børnebogsklassikeren Momo, der handler om mændene i grå jakkesæt, som stjæler folks tid.

Temaet ‘tid’ er mere aktuelt end nogensinde før, hvor mobiltelefoner bliver hurtigere, vi LEAN-optimerer vores arbejdspladser, og vores sociale liv foregår i højere grad online. Vores yndlingsaktivitet er at have travlt, og vi er et samfund, som er afhængige af, at vi mennesker ikke bruger for lang tid på vores aktiviteter, for der er så mange andre ting, vi skal nå. Vi er fortravlede, utålmodige og nyheds- og belønningshungrende såvel i arbejde som i vores fritid. Vi bevæger os fra at være ‘human beings’ til ‘human doings’.

Har du spurgt din ven, kollega eller onkel for nylig, hvordan de har det og fået svaret “Jeg har travlt.”? Med al sandsynlighed har du. Måske har du selv givet samme svar.
Jeg vover den påstand, at du nok ikke har så travlt, som du selv tror. Vi tror, at tiden er en mangelvare, men det er simpelthen ikke sandt. Vi bruger blot vores tid på tankeløse, passive aktiviteter, som vi tror giver mening eller fornøjelse. Og det kombinerer vi med en vedholdende bekymring om, at vi hele tiden burde være et andet sted end vi er og hele tiden gøre mere og mere. Det er ikke en løftet pegefinger. Det er tale af egen erfaring.

For 4 år siden læste jeg til bioanalytiker og havde på dette tidspunkt næsten færdiggjort mine studier. Jeg tænkte på tiden som noget, jeg havde masser af, og den lå lige foran mig, værsgo’ at tage! Spol 3 år frem til fuldtidsarbejde, kassetænkning, drømme for fremtiden og ansvar. Jeg følte mig stresset. Jeg havde svært ved at fokusere og en tålmodighed=0. Jeg ville gerne træne, meditere, uddanne mig, være kreativ, mere social osv., men følte ikke, at jeg havde hverken overskud eller tid.

Men det regnestykke gik ikke op. Problemet var ikke mangel på tid, men manglende bevidsthed om, hvor tiden blev brugt. Derfor kastede jeg mig ud i den gode og simple øvelse at skrive ALT, hvad jeg foretog mig i løbet af dagen, ned. Sort på hvidt blev jeg konfronteret med timer brugt på mails, sociale medier, tv-serier, på at scrolle nyheder osv. Jeg undskyldte mig med, at det var en måde at slappe af på, og at man jo også skal holde sig informeret om, hvad der foregår i samfundet. Sandheden er bare: 1. at blive bombarderet med information og passiv underholdning er ikke afslappende for sindet, tværtimod kommer det på yderligere arbejde, og 2. det er blot fyld, som tager tiden fra de ting,  jeg faktisk gerne vil. Det blev en del af min erkendelse af, at det alene er mig, som har ansvaret for, hvad jeg vælger at bruge min tid på, men også at ikke al tid skal kunne måles i produktivitet – det er helt okay, ja faktisk nødvendigt at tage en pause.

Der sker dog ofte det, at når vi færdiggør en opgave og dermed frigør tid, så fylder vi hurtigt noget andet på for at bevare illusionen om, at tid ikke er noget, vi har overskud af. Nogle vil måske protestere her, for “Ja, ja Sabine, du kan sagtens tage en pause, men du har heller ikke børn eller hus eller høns eller (indsæt selv din version her). Jeg HAR faktisk for travlt til at…”. Og her vil jeg gerne lige differentiere mellem faktisk travlhed og den påtagede travlhed. Den påtagede travlhed, den vi har brug for at fortælle andre og os selv om, er nemlig slet ikke travlhed, men et udtryk for din følelse af værdi i verden. Vi føler os vigtige, når vi har travlt, og vores værdifølelse er på forunderlig vis en konsekvens af vores opfattede mangel på tid. At have travlt er blevet et kulturelt statussymbol.

Vi er mere for flere end nogensinde før. Og noget må vælges fra, så der er plads til de ting, vi ønsker at prioritere. Ved at foretage bevidste valg og være taknemmelige for den tid, vi allerede har, bliver behovet for at være travle mindre, og vi skaber klarhed på, hvad der er vigtigt for os i livet. Så vi også kan nyde at fylde vores tid med mening fremfor blot at udfylde den. For når vi bruger tiden på små og uvigtige ting, vil der altid være noget, som afholder os fra at gøre de virkelig meningsfulde ting – for vi har bare ikke tid.

Livet er meget mere nydelsesfyldt, når vi tager os god tid. Så nyd at du bestemmer, hvad der skal være plads til i dit liv.
Og for af slutte, hvor vi startede med Momo: “Tid er liv. Og liv bor i hjertet”.

Ha’ en vidunderlig dag – jeg håber, du vil fylde den med noget, der gør dig glad!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply