Brug naturen og de 5 elementer til at skabe mere balance i din krop

De 5 elementer cyklus
De 5 elementers nærende og kontrollerende cyklus. De yderste pile nærer og stjernen i midten kontrollerer/begrænser.

Inden for den kinesisk medicinske tankegang er universet sammensat af de 5 elementer: metal, vand, træ, ild og jord. Disse 5 elementer er grundstenene for alle fænomener i naturen, os mennesker inklusive. Elementerne påvirker hinanden indbyrdes ved enten at nære eller kontrollere hinanden. Balance mellem elementerne er derfor vigtig for, at vi som mennesker trives og lever et harmonisk liv. Ved ubalance kan der opstå en eller anden form for sygdom, som guider dig til at komme i balance igen. Alle de symptomer, vi oplever, er nemlig signaler til os om, at der er noget som har brug for at blive justeret.

Som behandler bruger jeg teorien om de 5 elementer til at stille en diagnose og til at behandle ud fra. Det er et kompliceret system, som man kan bruge hele livet på at lære om. Men ved at forstå det grundlæggende, kan du selv allerede nu begynde at skabe mere balance i din hverdag. Og du gør det sikkert allerede, for det er helt naturligt, at kroppen afbalancerer sig selv. Det kan f.eks. være, at du elsker at bade i havet, tænde bål i haven eller lave havearbejde med hænderne i jorden. Så mærker du allerede intuitivt, hvilket element din krop har brug for og kan bruge det til at heale dig selv. Derfor er kontakten med naturen så vigtig. Og derfor denne guide, som kan give dig indblik i, hvordan vores krop og naturen hænger sammen.

Metalelementet | Lunge & Tyktarm

Metalelement - sten

En ubalance i metalelementet kan ses ved hudproblemer fx eksem eller akne, hyppig forkølelse, hoste og slim, fordøjelsesproblemer eller forstoppelse. Følelsesmæssigt at være ked-af-det eller have svært ved at give slip (på fortiden eller uhensigtsmæssige tanker). Kan du kende dig selv her, kan der være ubalance i Lunge eller Tyktarm.
Måden du kan bruge naturen til at skabe balance er med: Sten og krystaller. Gå på bare tæer på en sandstrand, saml sten, kast dem i vandet, stabl i smukke formationer eller mal på dem og læg dem rundt omkring i dit hjem.

Vandelementet | Nyre & Blære

Vandelementet

Oplever du indimellem at være angst eller meget frygtsom, kan der være ubalance i Vandelementet, som er knyttet til Nyre og Blære. Det kan vise sig som lidelser omkring disse organer f.eks. hyppig blærebetændelse eller inkontinens. Ubalance kan også være problemer med ørerne, knogler eller at du oplever at være enormt udmattet særligt om eftermiddagen.
Måden du kan bruge naturen til at skabe balance er med: Hav og vandpytter. Bad i havet eller i en sø, gå med bare tæer i det våde græs, sop i strandkanten eller hop i vandpytter – alt hvad der får dig i kontakt med vand.

Træelementet | Lever & Galdeblære

Træelementet

Ubalancer i Træelementet er knyttet til Lever og Galdeblære og kan komme til udtryk ved nogle former for hovedpine, fordøjelsesproblemer, smerter i sener og muskler og problemer omkring øjnene, fx at de løber i vand. Følelsesmæssigt kan du have svært ved at udtrykke vrede eller have følelser af frustration og irritabilitet.
Måden du kan bruge naturen til at skabe balance er med: Træer. Gå tur i skoven, klatr i træer, kram eller sæt dig op ad et træ, byg ting i træ, snit pinde og andet i den dur. Kun fantasien sætter grænser!

Ildelementet | Hjerte, Tyndtarm, Kredsløb & Hormoner

Ildelementet - Bål

Føler du dig stresset, udbrændt eller har du hormonelle ubalancer, kan det tyde på en ubalance i dit Ildelement. Det kan også komme til udtryk som hjertebanken, skuldersmerter, svimmelhed, stor svedproduktion eller følelsen af uro i hele kroppen og besvær med at tale.
Måden du kan bruge naturen til at skabe balance er med: Bål. Tænd op for bålstedet i haven eller tag ud et sted, hvor det er muligt (områder med shelters har fx bålsteder). Kig ind i flammerne, mærk varmen og lyset. Du kan også tænde op i brændeovnen eller tænde et stearinlys og kigge ind i det.

Jordelementet | Mave & Milt/Bugspytkirtel

Jordelementet

Ubalancer i Jordelementet kan bl.a. ses ved tilstande som diabetes, overvægt, problemer omkring maven eller dårligt immunforsvar. Der kan være følelser af utryghed eller overbekymring. Det viser sig også ofte ved en (lidt for) sød tand, som er svær at stille tilfreds!
Måden du kan bruge naturen til at skabe balance er med: Jord. Grav og rod med hænderne i jorden (havearbejde), stå på bare fødder på jorden og hav potteplanter i dit hjem.

Naturen er en del af os. Kontakt med naturen er en del af vores healing, en måde at vende hjem til os selv på.

Måske kan du kende dig selv i flere af disse elementubalancer? Ofte vil der dog være et, som er dominerende, eller hvor du er tilbøjelig til oftere at få problemer ved ubalance fx at du får eksem (metal) eller sukkertrang (jord). Den fysiske kontakt med elementerne vil hjælpe til at afbalancere uanset om der er for meget eller for lidt energi i elementet.

Du kan selvfølgelig også behandle ubalancer i alle de 5 elementer med akupressur og zoneterapi. Følg med på min Instagramside, hvor jeg deler ud af gode punkter og zoner til hjemmebehandling. Du kan også tilmelde dig workshoppen Zoneterapi i hverdagen, hvor du lærer nogle dejlige teknikker til at behandle mere dybdegående.

You Might Also Like